Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chov agamy kočinčinské

Popis: Dorůstá se zhruba jednoho metru. Dožívá se 10-15 let. Zbarvení je šedozelené nebo hnědozelené s tmavšími pruhy na ocase. Za hlavou má malou krční kapsu a na zádech a ocase hřeben. Je to temperamentní až divoké zvíře, které se dá částečně ochočit.

Podmínky chovu: Je lepší chovat skupinu o jednom samci a dvou samicích. Akvaterárium 150x100x100 (DxVxŠ) cm s velkou vodní plochou a neustále čistou vodou. Potřebujete výkonný vnější průtokový akvarijní filtr. Použijte také silné větve na šplhání, ještěři rádi leží na větvi nad vodou. Na tomto místě by bylo dobré udělat jim slůnění. Prostor je vhodné doplnit i rostlinami se silnými listy. Denní teplota 25-35°C a v noci pak 20-25°C.

Potrava: cvrčci, žížaly, sarančata, mouční červy, šváby, sladkovodní ryby, mlaďata potkanů a křečků, myši. Někteří ještěři přijímají listy, měkké ovoce, strouhanou mrkev a rýži.

Manipulace: Tato agama není moc klidné zvíře, snažte se ji navyknout na lidský dotek, naučte je postupně přijímat potravu z ruky(z pinzety) a taky je na ruce pochovejte. Později se Vám to vyplatí, ale nezapomeňte, že ještěr není pes :)

Zdravotní problematika: Kořist posypejte vitaminovým přípravkem. Dbejte na dostatečný přísun vápníku pro správný vývoj kostry a používejte žárovku (nebo zářivku) s plným spektrem denního světla, které zajišťuje záření UV-A, které je důležité pro tvorbu pigmentu v kůži a UV-B ovlivňuje metabolismus vápníku v těle ještěra.snimek-024.jpg