Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chov agamy límcové

Popis: Dožívají se 8-10 let. Dorůstá délky 80-95 cm, z čehož dvě třetiny tvoří ocas. Její zbarvení je převážně okrové až šedohnědé, někdy s náznakem tmavší kresby připomínající kůru. Charakteristický je kožní límec, v klidové poloze složený jako deštník směrem nazad. Při vzrušení se tato ozdoba  roztáhne pomocí chrupavčitých výrůstků jazylky a upoutává svým pestřejším zbarvením. to může být v období páření žluté, rezavě červené, černé nebo namodralé.

Terárium: Pro chov jedince se doporučují ubikace 80x60x80 s pravidelnou možností pohybu volně po místnosti. Dno terária pokryjeme pískem a v prostoru nainstalujeme několik šikmo zapřených i vodorovných větví, jejiž síla by měla odpovídat síle ještěra. Miska s vodou nesmí chybět. Tyto agamy vyžadují vyšší intenzitu osvětlení zajišťovanou zářivkami nebo výbojkami a také podíl UV složky spektra. Denní teploty kolem 30°C s možností lokálního ohřevu zhruba 38°C v noci pokles na 22°C spojený s mírným večerním porosením.

Potrava: Sarančata, velcí šváby, cvrčci, červy. Mláďata je vhodné krmit každý den, u dospělců se doporučuje krmit nárazově každý čtvrtý den tolik, co dokáže pozřít.

agama-limcova-957.jpg