Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chov agamy vousaté

Popis: Dožívají se 10-15 let. Dorůstá se zhruba 50-60 cm. Má světle hnědou barvu s různými tmavě hnědými, bílými a oranžovými vzory, vše záleží na rodičích. Je vyšlechtěno několik barevných mutací. Po stranách hlavy a na bocích má dlouhé kožní výrůstky, které připomínají vousy. Tělo je zploštělé, břicho bílé.

Potrava: Různé druhy hmyzu (šváby, červy,cvrčci...) myší holátka, ovoce, zelenina (mrkev, jablka, pampelišky...) vyhněte se citrusům! Mladé agamy by měly mít více živočišné stravy, v dospělosti se vyrovná podíl rostlinné a živočišné stravy. Krmný hmyz je dobré obalit ve vitamínové směsi. Vodu získávají ze zeleniny, z misky nepijí, proto postřikujeme agamy 2x týdně.

Chování: Agamy jsou poměrně sociální zvířata. Mláďata spolu komunikují pokyvováním hlavy. Ochočení je jednoduché, agamy jsou klidné. V případě, že si agamy nesednou nebo jde o samce tak nafouknou temné černé vousy na bradě a rozevřou čelist.

Terárium: Pro jedince volíme terárium o rozměrech 100x50x50 cm. V případě chovné skupiny jednoho samce a dvou samic minimálně 150x60x50. Agamy  jsou velmi teplomilné, proto v teráriu udržujeme teplotu kolem 30°C pod výhřevem i 45-50°C. Na dno použijeme písek, který alespoň 2x ročně vyměníme. Neměly by chybět kořeny a kameny. Vhodné je i 3D pozadí s terasami, na kterých agamy rády odpočívají.phoenix2.jpg