Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chov baziliška zeleného

Popis: Baziliškové jsou úžasní stromoví ještěři. V přírodě obývají spodní část tropického pralesa, žijí na stromech a keřích a často v blízkosti vody. Jsou výborní plavci a do vody se často ukrývají i před predátory, pod vodou vydrží až 30 minut. Samci se odlišují hlavně výrazným lemem na hřbetě, výraznou přilbou na hlavě a zesíleným kořenem ocasu. Mají dlouhé zadní nohy, které jim umožňují rychlý pohyb jak ve větvích, tak i na zemi. Uvádí se, že dokáží vyvinout  rychlost 10-12 km v hodině a jsou schopní běhat i po vodní hladině. Některé zdroje uvádí rozšíření i v severní části Jižní Ameriky ve Venezuele a Kolumbii.

Terárium: Mělo by být určitě prostorné a orientované na výšku. Minimální rozměry jsou alespoň 100x 60 x 80 cm, ale pro chov jsou optimální rozměry ještě větší, například 150x80x150 cm. Základní vybavení tvoří dostatek větví. Jako substrát používáme směs rašeliny s pískem. Živé rostliny v teráriu jsou vhodné a pomůžou nám vytvořit odpovídající vzhled terária, ale je vhodné použít pouze robustní druhy rostliny, které baziliškové svoji vahou a pohybem nezničí. Například různé druhy rodu Philodendron a bromelie. Teplota v teráriu by měla být 25-30 °C s možností lokální ohřevu až na 35 °C s nočním poklesem na pokojovou teplotu.ůležitou součástí terária pro bazilišky zelené je velká miska s vodou nebo bazének, případně chov v akvateráriu.

Potrava:Základním krmivem je hmyz přiměřené velikosti - cvčci, švábi, sarančata a v omezeném množství i larvy potemníků. Dospělým baziliškům můžeme zpestřit jídelníček i holátkem, žížalou nebo rybičkami. Menší část potravy tvoří ovoce (banány, hroznové víno, třešně, jahody a další). Samozřejmostí by mělo být pravidelný přísun vitamínů a minerálů. bazilisek_zeleny_seznamtese.jpg