Jdi na obsah Jdi na menu
 


Popis: Samice se dožívá okolo 5 let, samci okolo 8 let .Je typický velmi vysokou přilbou a výrazným hrdelním hřebenem.Samec může dorůst do délky až 65 cm, samice je výrazně menší, do 45 cm celkové délky.Chameleon jemenský má širokou tlamu a nezávisle na sobě pohyblivé oči.Základní barva kůže je zelená, která se v závislosti na náladě mění ze světle citronově zelené do jednolité tmavě olivové. Zelená základní barva je přerušována pruhy a skvrnami žluté, hnědé a modré. Nerozmnožující se samice a mladí chameleoni mají obvykle jednotnou zelenou barvu se skvrnami v bílé barvě. Rozmnožující se a březí samice jsou velmi temně zelené s modrými a žlutými skvrnami. 

Terárium: minimální rozměry pro pár 120x90x100 cm a pro jedince 80x70x150 cm (DxVxŠ). Teplota v teráriu musí být vyhříváno na teplotu 28-35°C s nočním poklesem na pokojovou teplotu. Terárium je nutné vybavit větvemi na šplhání, kameny a ideální jsou i živé rostliny, které pomáhají udržovat mikroklima ( ibišek, voděnka, fíkus malolistý nebo šplhavý)

Potrava: v zajetí je krmen především cvrčky vhodné velikosti, ale je dobré, když je strava co nejpestřejší. Dále například sarančata, šváby, pavouky, octomilky, mouchy a jiný hmyz. Nutné je doplnění vitamíny a minerály.

Choroby: Chameleoni patří k velmi náchylným tvorům na různá onemocnění. K správné formě pomůžeme chameleonovi kvalitním teráriem, které napodobuje jeho domovinu. Druhy odchycené v přírodě trpí na parazity. U chameleona mů.že dojít k zácpě, ta se pozná podle nafouklého břicha a apatického chameleona a tím, že v teráriu nevidíme exkrementy. Řešíme to koupelí v teplé vodě. Čstým problémem je špatné svlečení kůže, kd na těle zůstávají kousky staré kůže. To vyřešíme vyšší vzdušnou vlhkostí. Poměrně častou chorobou je odvápnění, zvířeti ochabují svaly, špatně se drží na větvích, třes těla, růst křivých kostí. Léčbu začneme zvýšeným přísunem vápníku a vitaminu D a pořízením UVB žárovky.

 

chameleon_jemensky.jpg