Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chov oblovky obrovské

PopisSuchozemský plž dorůstající velikosti 15-30 cm.Tito plži mají pravotočivou ulitu, která dosahuje průměrné délky kolem 18 cm. Oblovka má velmi dekorativní ulitu, barevný základ je žlutý (až světle hnědý) s tmavými pruhy, některé její poddruhy jsou čistě žluté (či světle hnědé).

Terárium: Je vhodná do terária, ve které potřebují kyprou až mokrou hlínu, ale vhodnější je kokosová drť, která zadržuje potřebnou vlhkost. Jako dekorace může posloužit kousek kmenu, mech (zadržuje vlhkost), větvičky a především malá nádrž na vodu, vhodné jsou také rostlinky břečťanu popínavého a kapraď samec. Méně vhodné jsou plastové boxy, kde dochází k hnutí půdy díky nedostatečné cirkulaci vzduchu.

Potrava: oblovka obrovská se živí hlavně rostlinnou složkou, tj. např. salátem, okurkou, pampeliškami, trávou, jitrocelem, melouny a jinou zeleninou a ovocem. Není ji dobré dávat citrusové plody, a jestli, tak jen pod dohledem - nesmí přijít do kontaktu s ulitou.achatina-balteata-infrafusca-juvenil_05big-720x560.jpg